Wat is Boxing Day?

Boxing Day bestaat sinds 1871 en is een dag die wordt gevierd in: Engeland, Wales, Ierland, Nieuw-Zeeland en Canada. Wil je weten wat Boxing Day precies is? Daar vind je hier meer informatie over.

Wat kun je doen op Boxing Day?

Op Boxing Day is er veel meer te doen dan op Tweede Kerstdag. Boxing Day heeft niets te maken het met het opruimen van cadeauverpakkingen tijdens de kerst, zoals vaak gedacht wordt. Ook heeft het niets te maken met het weggeven van ongewilde cadeaus. Boxing Day is een dag waarop een box met voedsel en eventueel ook kleding wordt weggegeven aan minder bedeelden. Door het heerlijke eten en de cadeaus waarvan we met de kerst genieten, vormt Boxing Day een mooi contrast tussen geven en nemen.

Naast het weggeven van een box, zijn er enorme aanbiedingen waarvan je tijdens Boxing Day kunt profiteren. Winkels geven enorme kortingen en helpen je aan de beste aanbiedingen van het jaar. Ook zie je dat er in de Commonwealth landen allerlei evenementen worden georganiseerd. Denk aan grote sportwedstrijden.

De meeste aanbiedingen van Boxing day, zijn ook al in November en December actief:

Sportwedstrijden tijdens Boxing Day

Boxing Day is onder andere bekend door de verschillende sportwedstrijden die tijdens deze dag gespeeld worden. In vrijwel alle Commonwealth landen vinden op Boxing Day speciale evenementen plaats. Je kunt naar een ijshockey-wedstrijd in Canada, paardenraces in Engeland of cricket in Australië. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Kijk direct na welke sportwedstrijden er het komende jaar plaatsvinden en bestel direct tickets.

Uitjes tijdens Boxing Day in London en New York

Met name in de grote steden zie je dat er tijdens Boxing Day allerlei aantrekkelijke uitjes worden georganiseerd. Onder andere in London en New York zie je dit. Denk aan standaard attracties waar je met korting naartoe kunt. Ook worden er allerlei evenementen georganiseerd die ieder jaar weer anders zijn. Denk een grote speurtocht, een kussengevecht of de vestiging van een wereldrecord. Tijdens Boxing Day gaat het alle kanten op.

Waar komt Boxing Day oorspronkelijk vandaan?

Het kerstlied ´Good King Wenceslas’ zou op de beste manier uitleggen hoe Boxing Day precies ontstaan is. In de Christelijke traditie was Tweede Kerstdag oorspronkelijk Sint Stephans´ Day. Deze dag is ontstaan door de heilige Stephan die op deze dag als martelaar gestorven is door steniging. Het lied gaat over de goede daden die op deze dag door de hertog van Bohemen ten uitvoer werden gebracht. Hertog Wenceslas kijk over zijn land en zag in de verte een man die hout aan het sprokkelen was tijdens een sneeuwstorm. Als hij dit ziet gebeuren, besluit hij met eten en wijn naar deze arme man te gaan. Dit speelde tussen 928 en 935. Later is er veel meer betekenis aan Boxing Day gegeven. Bij de Anglican Church of Engeland, werd er geld opgehaald voor de armen in een box. Tijdens Sint Stephans´ Day werd dit geld onder de armen verdeeld. In een aantekening van 1663 zien we dat aristocratische landheren besluiten, om werknemers de dag naar kerst te belonen. Gewone arbeiders werken tijdens de kerst namelijk en bedienen hun landheer. Het lijkt erop dat dit een traditie is die langzaam is verschoven naar een soort kerstpakket zoals wij dat in Nederland ontvangen. De traditie is langzaam uitgegroeid tot Boxing Day zoals we dat vandaag de dag kennen en lijkt dus niet voort te komen uit het lied over de goede daden van Hertog Wenceslas.